Miskraam

Wat is een miskraam?

Een miskraam is een zwangerschap die spontaan afgebroken wordt. Er is geen hartslag en de groei is gestopt. Als je een miskraam hebt wordt al het zwangerschapsweefsel, samen met de foetus(het kindje) en de vruchtzak afgestoten door de baarmoeder. Dit gaat meestal samen met bloedverlies en buikkrampen. Het verloop van een miskraam is elke keer anders.

Het merendeel van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap. We spreken van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 20 weken. Een miskraam ontstaat omdat er tijdens de bevruchting iets fout is gegaan. Meestal gaat het om een afwijking van de chromosomen van het embryo. Dit komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Je kunt helaas niets doen om een miskraam tegen te gaan of te voorkomen.

Hoe herken je het?

Bij een miskraam krijg je vaak buikpijn met licht bloedverlies dat na enkele dagen heviger wordt. Het lijkt een beetje op ongesteldheid. Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. Er zijn dan enkele uren met bloedverlies en weefselresten. Je voelt vaak krampen die vergelijkbaar zijn met hevige menstruatiepijn.

Het kan ook gebeuren dat we er tijdens een echo achter komen dat de foetus niet-levensvatbaar is. Dit noemen we een missed abortion. Binnen enkele dagen of weken kun je bloedverlies verwachten waarbij de foetus vanzelf door je lichaam wordt afgestoten.

Wat moet je doen bij een miskraam?

Als na een echo blijkt dat je een miskraam gaat krijgen, zijn er 3 mogelijkheden:

  • Afwachten: Als het vaststaat dat het hartje niet meer klopt dan kun je wachten tot de miskraam vanzelf begint. Dit gebeurt meestal binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.
  • Medicijnen: Je krijgt tabletten mee die ervoor zorgen dat de miskraam na 1 tot 2 dagen op gang komt.
  • Ingreep in het ziekenhuis: De gynaecoloog maakt je baarmoederholte leeg via de vagina. Dit heet een curettage.

Samen bespreken we de mogelijkheden en wat voor impact het heeft. Een miskraam is heel verdrietig. We proberen je hierbij dan ook zo goed mogelijk te begeleiden.

Heb je vragen of maak je je zorgen over een miskraam? Neem dan vooral contact met ons op. Samen bespreken we je zorgen, vragen of klachten. Bel ons altijd bij:

  • Hevig bloedverlies
  • Heftige aanhoudende buikpijn of duizeligheid
  • Koorts: je temperatuur is hoger dan 38° C

Na een miskraam

Het verlies van een zwangerschap is heel moeilijk. Je lichaam herstelt over het algemeen vlot, maar emotioneel gezien is het erg ingrijpend. Er is een abrupt einde gemaakt aan al je plannen en fantasieën over het verwachte kind. Gevoelens als boosheid, verdriet, schuld, ongeloof of falen zijn heel begrijpelijk.

Hoewel er in Nederland jaarlijks 25.000 vrouwen een miskraam krijgen, wordt dit door iedereen anders verwerkt. Erover praten met je partner, familie of vrienden kan helpen. Natuurlijk staan wij ook in zo’n moeilijke tijd voor je klaar. Als je liever je verhaal deelt met vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt kan dat ook.  Dit kan via verschillende facebookgroepen en forums.