Welke kleur ogen krijgt mijn kindje?
De kleuren van je ogen wordt door erfelijke eigenschappen bepaald. Veel mensen denken dat alle baby’s blauwe ogen hebben. Dit geldt inderdaad voor zo’n negentig procent van de pasgeboren kinderen. De overige kinderen hebben al vlak na de geboorte een donkere oogkleur.
Afrikaanse en Aziatische baby’s hebben bij hun geboorte meestal geen blauwe, maar lichtbruine of lichtgrijze ogen. Als je ouder wordt veranderd deze kleur vaak. Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Toch kunnen ouders met blauwe ogen ook kinderen krijgen met bruine ogen. Niet alleen de kleur ogen van je eigen ouders tellen mee. De genen van je (verre) grootouders hebben ook invloed. Als je ouder wordt blijven je genen hetzelfde.
Hoe kan de kleur van de ogen dan veranderen?
Bij de meeste baby’s is de productie van melanine nog niet (volledig) op gang is gekomen. De hoeveelheid melanine in de iris bepaalt de kleur van je ogen. Hoe ouder je kindje wordt, hoe donkerder de oogkleur. De kleur van ogen staat rond de leeftijd van zes jaar vast. Dit kan echter ook eerder zijn. Bij meisjes verandert de oogkleur meestal sneller dan bij jongens. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de fysieke rijping die bij meisjes sneller gaat dan bij jongens.
Terug naar nieuwsoverzicht