Je zwangerschap geheimhouden? Wij geven je enkele tips
Wanneer je je positieve zwangerschapstest voor het eerst ziet, kom je in een emotionele achtbaan terecht. Je bent blij, maar hebt ook veel vragen. Dat is heel normaal. Misschien omdat je in het verleden een miskraam hebt gehad, of omdat je weet dat je een erfelijke aandoening met je meedraagt. Het is daarom niet zo gek dat de meeste (aankomende) ouders ervoor kiezen hun zwangerschap nog even geheim te houden. Na 3 maanden wordt de kans op een miskraam kleiner en zijn de eerste echo’s achter de rug. Veel mensen kiezen er daarom voor om een zwangerschap bekend te maken zodra de eerste 12 weken goed zijn verlopen. Een zwangerschap verborgen houden kan een grote uitdaging zijn, daarom geven wij je een aantal tips!
1. Vertel je andere kinderen nog niets
Hoewel ze het waarschijnlijk hartstikke leuk vinden om grote broer of zus te worden kun je beter nog even niets vertellen. Kinderen vinden zo’n geheim vaak heel spannend, daarom kunnen ze het per ongeluk verklappen aan familie of vrienden. Zodra je klaar bent om je grote geheim met iedereen te delen, kun je het nieuws op een speciale manier delen met je kinderen.
2. Stop op tijd met het eten van voedsel dat je beter niet kunt eten
Probeer je al een tijd zwanger te worden? Zodra je kinderwens ontstaat kun je vast langzaam stoppen met het eten van bepaalde etenswaren die je niet mag eten als je zwanger bent. Het zal anderen niet opvallen dat je die etenswaren ook overslaat zodra je zwanger raakt. Een gezond voedingspatroon vergroot tevens de kans op een zwangerschap en goed verloop hiervan. Het stoppen met roken al ver voor een zwangerschap kan ook helpen met het verborgen houden.
3. Verzin een goede smoes
Je hebt een goede reden om een glas alcohol over te slaan wanneer je met de auto komt. Of het nu een borrel op het werk is of het kerstdiner met familie, als bob heb je het ultieme excuus om niet te drinken. Heb je geen rijbewijs of ben je niet met de auto? Dan kun je altijd één van deze smoesjes gebruiken:
- ’Ik ben op dieet’
- ’Ik heb een blaasontsteking’
- ‘Ik zit aan de antibiotica’
Voornamelijk de eerste weken van de zwangerschap kunnen gepaard gaan met misselijkheid en vermoeidheid. Een zogenaamde buikgriep, drukte op het werk, migraine of rommelende darmen kunnen de aandacht hiervan afleiden.
4. Pas je kleding aan op je zwangerschap
De eerste weken van je zwangerschap past een skinnyjeans of strakke rok vaak nog prima. Zodra je merkt dat je broek of rok niet meer zo makkelijk dichtgaat, wordt het tijd om ze te verruilen voor wat anders. Probeer niet opeens een nieuwe kledingstijl uit, de kans dat vrienden of familie dit opmerken is groot. Draag broeken of rokken met een hoge taille of een wijde trui of blouse. Ook laagjes of kleding met printjes kunnen je beginnende buik verbloemen.
5. Zorg dat iemand je kan helpen met het geheimhouden van je zwangerschap
Heb jij je moeder of beste vriendin al ingelicht? Mooi! Dit zijn de ideale partners in crime die je kunnen helpen bij een feestje. Laat ze een alcoholvrij drankje halen en zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van je smoesjes. Ook je partner kan je hier goed bij ondersteunen.
Terug naar nieuwsoverzicht