Jullie worden papa en mama. Hoe bereid je je voor?

Geplaatst op : 4 september 2018

Al voordat je kindje geboren is, moet je over heel wat zaken nadenken. Want een kind krijgen; dat is niet niks! Hoe ga je de babykamer inrichten, wie van jullie gaat er eventueel minder werken en waar ga je bevallen?

Na de geboorte van je kindje zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Je trekt nu eenmaal minder makkelijk zomaar spontaan de deur achter je dicht met een kleintje in huis.

Plannen

Niet alles in je leven valt te plannen. Natuurlijk is het goed om van tevoren te bedenken waar je wilt bevallen, maar soms lopen zaken anders en moet je onverwachts in het ziekenhuis bevallen. Of misschien wil je geen pijnstilling, maar verander je tijdens de bevalling van mening. Een geboorteplan helpt je om alle stappen van tevoren goed door te denken. Maar let wel: het is slechts een leidraad, geen vaststaand plan.

Jullie relatie

Samen met je partner leven jullie toe naar het moment waarop jullie ouders worden. Jullie onderlinge relatie zal hierdoor veranderen. Samen een kindje krijgen betekent immers dat je voor het leven aan elkaar verbonden bent. Dit kan de nodige invloed op je relatie hebben. In plaats van dat je dichter tot elkaar komt, is het ook mogelijk dat jij of je partner het hierdoor een beetje benauwd krijgt. Door onbegrip of schuldgevoel kan dit wrijving geven tussen jullie tweeën. Communicatie tegenover elkaar is hierbij erg belangrijk.

Je kind erkennen

Als er geen sprake is van een geregistreerd partnerschap of huwelijk moet je niet vergeten om de baby te erkennen. Je kunt dit doen voor de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment. Je kunt hiervoor naar de gemeente. Als de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven.

Je baan

Ruim tachtig procent van de Nederlandse vrouwen gaat na de geboorte van hun kindje minder werken. De vader blijft evenveel of gaat zelfs meer werken. Het is handig van tevoren te bedenken hoe jullie dit gaan doen. Als je minder gaat werken of zelfs compleet stopt, kan het zijn dat je je beroofd voelt van een belangrijk deel van je leven. Dit kan frustraties opleveren. Bedenk daarom een oplossing die voor jullie beiden werkt.

Financiële consequenties

Het krijgen en opvoeden van kinderen brengt kosten met zich. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige kosten voor het inrichten van de babykamer, maar ook aan doorlopende kosten. Van luiers, kinderopvang, meer boodschappen, hoger energie- en waterverbruik, vakanties, oppas, schoolkosten en een computer tot studiekosten. Mogelijk dalen je inkomsten doordat één van jullie minder gaat werken. Zet je geldzaken op een rijtje en maak een overzicht van je inkomsten en (verwachte) uitgaven.


Terug naar nieuwsoverzicht