Stop met roken als je zwanger wil worden
Sommige (aankomende) moeders stoppen pas met roken wanneer ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Dat wordt afgeraden omdat roken tijdens een (aanstaande) zwangerschap tal van risico’s met zich meebrengt. Naast complicaties tijdens de zwangerschap en geboorte kunnen er ook negatieve gevolgen zijn voor je kind op latere leeftijd. Uit recent onderzoek van Erasmus MC blijkt namelijk dat kinderen van moeders die pas tijdens de zwangerschap stoppen met roken, later in hun leven een verhoogd risico hebben op overgewicht. Stoppen met roken adviseren wij daarom al te doen wanneer een kinderwens ontstaat.
Stoppen met roken doe je samen
Zodra je samen met je partner hebt besloten dat je graag zwanger wil worden, is het tijd om te stoppen met roken. Dit geldt niet alleen voor jou, je kunt het beste samen afspreken om te stoppen. De kans om zwanger te worden is groter als je beide niet rookt, omdat zowel mannen als vrouwen vruchtbaarder zijn als ze niet roken. Samen stoppen is daarom altijd beter bij een kinderwens. Wanneer je partner wel blijft roken bestaat de kans dat jij als zwangere meerookt.
De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap
Naast de verminderde vruchtbaarheid van jou en je partner, kan roken ook nare gevolgen hebben tijdens de zwangerschap. De kans op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap is hoger wanneer je rookt. In de eerste weken van de zwangerschap is de baby extra gevoelig voor de schadelijke effecten van roken. In die periode worden de belangrijke organen aangelegd. Je begrijpt wel wat voor schadelijke gevolgen het kan hebben als je pas stopt met roken zodra je weet dat je zwanger bent. Sommige vrouwen ontdekken immers pas na een aantal weken dat ze zwanger zijn.
De voordelen voor het kind als u stopt met roken op een rijtje
- De baby krijgt meer zuurstof in de baarmoeder.
- Vitale organen, zoals de hersenen en longen ontwikkelen beter.
- Minder risico op problemen met de placenta.
- De baby loopt minder risico op een aangeboren afwijking, zoals een hazenlip.
- Minder risico op vroeggeboorte, waardoor je baby lichter en zwakker is.
- Er is minder risico op een doodgeboren baby.
- Er is minder risico op wiegendood.
- Het kind heeft later minder risico op overgewicht.
- Het kind heeft later minder risico op longproblemen en oorontstekingen.
- Het kind heeft later minder risico op gedragsproblemen.
- Minder risico dat het kind later zelf ook gaan roken.
Terug naar nieuwsoverzicht