Wat je moet weten over de 22 wekenprik

Geplaatst op : 31 januari 2020

Als zwangere vrouw krijg je de 22 wekenprik aangeboden. In december 2019 is dit ingevoerd. Deze vaccinatie beschermt jou en je kindje tegen kinkhoest. Vanaf de 22e week van je zwangerschap kun je de prik halen. Dit is gratis. In deze blog vertellen wij meer over de vaccinatie.

Waarom is de vaccinatie ingevoerd?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen en zorgt voor heftige hoestbuien. Je kunt op elke leeftijd kinkhoest krijgen, maar voor jonge baby’s is het gevaarlijk. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. In Nederland komen elk jaar ongeveer 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis terecht.

Voorheen kregen baby’s hun eerste vaccinatie pas als ze twee maanden oud waren. De eerste maanden waren ze dus nog niet beschermd, terwijl ze juist dan kwetsbaar zijn. Als je voor de 22 weken prik kiest, is je kindje vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. De 22 wekenprik beschermt jou en je kindje tegen kinkhoest.

Hoe werkt de vaccinatie?

Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze stoffen komen via de navelstreng bij je kindje terecht. Na de geboorte is je kindje direct beschermd tegen kinkhoest totdat het zelf de eerste vaccinaties krijgt. Er is geen los kinkhoestvaccin beschikbaar. Daarom wordt een combinatievaccin gebruikt dat ook tegen difterie en tetanus beschermt.

Wanneer je ervoor kiest om de vaccinatie te halen kun je dit het beste zo snel mogelijk na de 22ste week van je zwangerschap doen. Hierdoor is er voldoende tijd om antistoffen aan je baby over te dragen. Als je de prik later dan twee weken voor de geboorte hebt gehad, is je kind mogelijk niet helemaal beschermd. Jijzelf in ieder geval wel, want de prik beschermt ook de moeder tegen kinkhoest. Zo kan je je baby in ieder geval niet zelf besmetten. Ongeveer veertig procent van de baby’s met kinkhoest krijgt dit via de moeder. Dus ook aan het eind van je zwangerschap heeft het nog steeds zin om de 22 wekenprik te overwegen.

Na de geboorte

De 22 wekenprik verandert voor de meeste kinderen het vaccinatieschema. Ze krijgen één prik minder dan voorheen en starten een maand later met hun eigen vaccinaties. De eerste vaccinatie is dan bij drie maanden i.p.v. twee maanden. Het kan zijn dat er in jouw situatie een uitzondering wordt gemaakt. De jeugdarts- of jeugdverpleegkundige zal dit met jou bespreken. Als wij denken dat een uitzondering nodig is, bespreken we dat met jou tijdens ons spreekuur.

Is het veilig?

In binnen- en buitenland is veel onderzoek gedaan naar de werking en gevolgen van een kinkhoestvaccinatie. Uit de onderzoeken blijkt dat er geen verhoogde kans op bijvoorbeeld een miskraam of vroeggeboorte is. Ook bleek dat de vaccinatie in de zwangerschap goed werkt. In Engeland, Spanje, Verenigde Staten en Australië wordt de kinkhoestvaccinatie al jaren tijdens de zwangerschap toegediend.

Zoals bij alle inentingen kun je bijwerkingen van de vaccinatie krijgen. Denk aan hangerigheid, hoofdpijn en roodheid, een dikke of pijnlijke arm op de plek waar is geprikt. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en gaan vanzelf weer over. Op https://www.lareb.nl/ vind je meer informatie  over bijwerkingen.

Meer informatie over de 22 wekenprik nodig?

Maak een afspraak bij het consultatiebureau in de buurt. Als je in Zeeland woont, kan je van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 bellen naar GGD Zeeland via 0113-249400 of mailen naar planning22wekenprik@ggdzeeland.nl voor het maken van een afspraak.

Inwoners van West-Brabant kunnen terecht bij GGD West-Brabant, TWB Jeugdgezondheidszorg of Careyn Jeugd en Gezin Breda. Je kunt je aanmelden via het ouderportaal Mijn kind in beeld (https://www.mkib.nl/#!/home).

Wil je meer informatie over de 22 weken prik? Stel ze tijdens ons spreekuur of bel ons op 0166-604664. Wij geven graag antwoord op je vragen.


Terug naar nieuwsoverzicht