Dit moet je weten over zwangerschapsdiabetes

Geplaatst op : 15 oktober 2019

Als je zwanger bent verandert er heel veel in je lichaam. Deze veranderingen worden aangestuurd door hormonen. Zwangerschapshormonen zorgen er onder andere voor dat je lichaam anders reageert op insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Bij een normale zwangerschap maakt je lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker op peil te houden. Als je last hebt van zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of niet goed genoeg. Hierdoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten.

Wat merk je van zwangerschapsdiabetes?

Veel zwangere vrouwen merken niet dat hun bloedsuiker verhoogd is. Door bloedonderzoek kunnen wij ontdekken dat je aan diabetes lijdt. Elke zwangere krijgt een standaard bloedonderzoek aangeboden aan het begin van de zwangerschap. Later in de zwangerschap kunnen we, als hier een indicatie voor is, door middel van een suikertest (OGTT) verandering in je bloedsuiker meten.

Vrouwen die wel klachten hebben van zwangerschapsdiabetes, hebben last van veel plassen, dorst, veel drinken, vermoeidheid en/of jeuk.

Risicofactoren

Als je bij eerdere zwangerschappen diabetes hebt gehad, loop je ook bij volgende zwangerschappen meer kans. Als je BMI hoger is dan 30 heb je een verhoogde kans op diabetes. Dat geldt ook voor vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met suikerziekte, vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst en vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom).

Wat is een OGTT?

De OGTT is een test. Voor de test wordt er twee keer bloed afgenomen. ´s Ochtends wordt nuchter de eerste bloedafname verricht bij het laboratorium. Hierna krijg je een glucosedrank te drinken. Na het drinken van de glucosedrank kan via het laboratorium worden bekeken hoe de glucosewaarden in je bloed veranderen. De uitslag van de test krijgen wij vanuit het laboratorium doorgestuurd en wordt indien afwijkend dezelfde of volgende dag doorgebeld. Hierna volgt bij een afwijkende waarde een verwijzing naar de gynaecoloog en diabetespoli in het ziekenhuis.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk?

Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes kunnen een hoger geboortegewicht hebben. Dit kan gevolgen hebben voor de bevalling. Moeders met (onbehandelde) zwangerschapsdiabetes hebben meer kans op een hogere bloeddruk in de zwangerschap. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben de eerste vijf jaar na de zwangerschap en verhoogde kans op diabetes type 2.

Denk je dat je last hebt van zwangerschapsdiabetes of heb je hier nog vragen over? Aarzel niet om ze tijdens het spreekuur aan ons te stellen. Wij vertellen je graag meer over dit onderwerp!


Terug naar nieuwsoverzicht