Ben ik zwanger? Check de 7 zwangerschapssymptomen
De eerste zwangerschapssymptomen zijn niet altijd direct te herkennen. Per vrouw kunnen ze ook verschillen. Toch zijn er veel voorkomende tekenen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent. Het uitblijven van de menstruatie is de voornaamste. Maar er zijn er meer.
-
Misselijkheid
Eén van de bekendste zwangerschapssymptomen is misselijkheid. Vaak wordt dit ook wel ochtendmisselijkheid genoemd. Dit klopt echter niet. Je kunt er namelijk op elk moment van de dag last van hebben. Het is niet helemaal duidelijk waar de misselijkheid door veroorzaakt wordt. Vermoedelijk ligt de schuld bij de hormonen. Misselijkheid treedt meestal twee tot acht weken na de conceptie op.
-
Vermoeidheid
Veel vrouwen hebben in het begin van hun zwangerschap last van (extreme) vermoeidheid. Al een week na de conceptie kan je te maken krijgen met vermoeidheid. Het is ook niet zo vreemd: de groei van een nieuw kindje in je buik vraagt een hoop energie. De bijkomende zwangerschapskwaaltjes doen daar geen goed aan.
-
Vaker naar de wc
Vanaf je zesde zwangerschapsweek kan het zijn dat je vaak naar het toilet moet. Je hormonale huishouding veranderd. Hierdoor wordt meer bloed door je nieren gepompt dan normaal. Je blaas zit sneller vol, waardoor je dus vaker moet plassen. Je groeiende baarmoeder zorgt bovendien voor een grotere druk op je blaas.
-
Opgeblazen gevoel
Rond je vierde en vijfde week van je zwangerschap kan je een wat opgezette buik hebben. Dat komt omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Door een tragere darm heb je meer last van gasvorming. Het gas hoopt zich op in je buik waardoor deze ‘uitzet’.
-
Hoofdpijn
Als gevolg van de vermoeidheid en misselijkheid kan je last krijgen van hoofdpijn. Je bent niet alleen. Sterker nog: wel 40% van de vrouwen heeft er last van! Stoppen met roken of drinken van koffie kunnen de boosdoeners zijn. Slecht nieuws: hoofdpijn kan tijdens de hele zwangerschap voorkomen.
-
Eten, eten, eten
Als je zwanger bent kan je enorm veel zin hebben in bepaald eten. Dat kan ook eten zijn dat je voor je zwangerschap helemaal niet lekker vond. Deze eetbuien kunnen zich al voordoen vanaf je tweede zwangerschapsweek. Verleidelijk, maar probeer er toch niet aan toe te geven. Een te grote gewichtstoename is niet gezond voor jou en natuurlijk je baby.
-
Stemmingswisselingen
Zwangerschapshormonen zorgen voor stemmingswisselingen. Door bepaalde chemische boodschappers in je hersenen verlies je de controle over je emoties. Deze wisselingen kunnen zich de hele zwangerschap voordoen.
De hierboven besproken kwaaltjes kunnen ook veroorzaakt worden door andere oorzaken. Een zwangerschapstest geef uitsluitsel. Is de uitslag positief? Gefeliciteerd! Maak vandaag nog een afspraak. Wij zien je graag!
Terug naar nieuwsoverzicht