7 feiten rondom zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent moet je allerlei dingen regelen: een naam verzinnen, de babykamer in orde maken, nadenken over de bevalling en – belangrijk! – je zwangerschapsverlof regelen.
1. Aantal weken
Je krijgt altijd 16 weken zwangerschapsverlof, ook al komt je je baby eerder of later. De periode en duur van je verlof is flexibel. Als je in het geval van een vervroegde geboorte de geplande weken niet van tevoren op hebt kunnen nemen krijg je deze dus achteraf alsnog.
2. Meerling
Als je een meerling krijgt, heb je geen recht op meer zwangerschapsverlof. Met een beroep op de Ziektewet kun je eventueel extra verlof aanvragen.
3. Ook verlof bij adoptie
Ook bij adoptie van een kind heb je recht op verlof. In dat geval kun je eventueel een adoptie- of pleegzorguitkering aanvragen.
4. Bekendmaking
Volgens de wet moet je uiterlijk drie maanden voor je bevalling je zwangerschap aan je baas bekendmaken. Je bent verplicht om uiterlijk drie weken van tevoren aan te geven wanneer jij je zwangerschapsverlof in wilt laten gaan.
5. Bij een miskraam
Als je voor de eerste 24 weken een miskraam krijgt, kun je je ziek melden. Als je na 24 weken een miskraam krijgt, heb je recht op 16 weken verlof.
6. Tijdelijk contract
Bij een tijdelijk contract hoeft je baas je contract helaas niet te verlengen.
7. Volledige uitkering
Tijdens je verlof krijg je een zwangerschapsuitkering. Je krijgt je volledige salaris uitgekeerd. Er geldt wel een maximum per dag.
Bron: www.mamaenzo.nl
Terug naar nieuwsoverzicht